Održivost u Milki

Cocoa Life globalni je program održivosti kakaa društva Mondelez International. Kakao je glavni sastojak naše čokolade i presudan je za naše poslovanje. Cilj: dugoročno poboljšati uvjete života i rada uzgajivača kakaa i njihovih obitelji, a pritom istodobno omogućiti proizvodnju visokokvalitetnoga kakaa. Cocoa Life nama u Milki pomaže da „učinimo to kako treba“.

Foto Baum

Učiniti to kako treba znači uhvatiti se u koštac sa složenim izazovima s kojima se suočavaju uzgajivači kakaa i njihove zajednice. Ti su izazovi, na primjer, klimatske promjene, neravnopravnost spolova, siromaštvo i dječji rad.


Cocoa Life ima holistički pristup tim izazovima u šest zemalja u kojima se kakaovac uzgaja: Gani, Bjelokosnoj Obali, Indoneziji, Dominikanskoj Republici, Indiji i Brazilu. Stoga Cocoa Life izravno i na licu mjesta surađuje s muškarcima i ženama koji žive od kakaa. Usredotočeni smo na to da uzgoj kakaa pretvorimo u profitabilan posao za poljoprivrednike. To uključuje i sljedeće: stvaranje integrativnih ojačanih zajednica te očuvanje šuma i njihovo ponovno pošumljivanje.

Logo Mondelez International - Cacao Life

U deset godina Cocoa Life uložio je 400 milijuna američkih dolara kako bi podržao 200 tisuća proizvođača kakaa i poboljšao život više od milijun ljudi u zajednicama u kojima se kakao uzgaja.


Do 2025. godine sve će marke čokolade društva Mondelez International dobivati kakao iz programa Cocoa Life.

Foto Klassenzimmer

Za dobrobit djece

Osuđujemo dječji rad te s partnerima surađujemo na rješavanju temeljnih uzroka dječjeg rada holističkim pristupom usmjerenim na zajednice u kojima se kakao uzgaja. Naš pristup uklanjanju dječjeg rada uključuje tri stupnja: usredotočen je na prevenciju, nadzor i uklanjanje, s naglaskom na uklanjanju temeljnih uzroka dječjeg rada. Pomažemo proizvođačima kakaa da uspješno posluju i neprestano radimo na zaustavljanju siromaštva, osnaživanju žena i zajednica, stvaranju obrazovne infrastrukture te omogućivanju djeci da idu u školu.

Ukidanje dječjeg rada u zapadnoafričkim regijama u kojima se uzgaja kakao nije zadatak koji možemo ostvariti sami. Uza se imamo snažne partnere, poput Svjetske zaklade za kakao (World Cocoa Foundation (WCF)) i Međunarodne inicijative za kakao (International Cocoa Initiative (ICI)), kako bismo stvorili sustavan pristup koji se uspješno bori protiv temeljnih uzroka dječjeg rada.

Photo FPO

Kako bismo ojačali svoj pristup, angažirali smo konzultantsku tvrtku za ljudska prava Embode, koja će provoditi provjere dječjeg rada u zajednicama koje proizvode kakao u Bjelokosnoj Obali, Gani i Indoneziji. Na temelju preporuka tvrtke Embode surađujemo s državnim agencijama, dobavljačima i nevladinim organizacijama.


Dodatne informacije o programu Cocoa Life možete pronaći na mrežnim stranicama na adresi www.cocoalife.org

Za održivi uzgoj palmina ulja

Naša klasična Milka čokolada ne sadržava palmino ulje. Palmino ulje upotrebljavamo u punjenjima od čokolade te u nekim kolačićima i keksima koje proizvodimo. Palmino ulje jasno je označeno na popisu sastojaka proizvoda.


Zbog svojih svojstava palmino ulje važan je dio mnogih naših recepata.

Foto zu Palmölanbau

Lako se razmazuje, kremasto je na sobnoj temperaturi i može se upotrijebiti u mnogo različitih područja. To čini tu sirovinu cijenjenim i nezamjenjivim uljem u proizvodnji hrane. Predani smo održivoj nabavi palmina ulja kako bismo očuvali prirodna staništa, zaustavili krčenje šuma, zaštitili ljudska prava i smanjili klimatske promjene. Od 2018. godine sto posto svojega palmina ulja kupujemo od dobavljača koji posluju održivo i transparentno.


Ponosni smo na dosadašnji napredak i planiramo da od prvog tromjesečja 2021. godine 80 posto palmina ulja koje upotrebljavamo ispuni naša očekivanja kada su posrijedi unapređenja na područjima praćenja podrijetla i zaštite šuma. Radeći na tome da proširimo pokrivenost programom, nastavljamo razvijati partnerske odnose i prakse u suradnji s našim dobavljačima kako bismo im omogućili da dijele s nama i aktivno podržavaju našu posvećenost te da podržavaju posvećenost šire zajednice ostvarenju pozitivne budućnosti kada su posrijedi šume. Postoji nekoliko razloga zašto i mi, kao mnoge druge tvrtke, upotrebljavamo palmino ulje. Ne najmanje važno jest to da alternative (npr. soja) zauzimaju pet puta više zemlje za proizvodnju iste količine ulja. To je silno važno u svijetu u kojem je poljoprivrednih zemljišta malo. Zbog toga čvrsto vjerujemo da je održiva proizvodnja palmina ulja pravi pristup, a to navodimo i u svojemu akcijskom planu za palmino ulje.

Više o međunarodnome akcijskom planu za palmino ulje društva Mondelez možete pronaći na mrežnim stranicama na adresi https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Palm-Oil